Hirdetés

Sötét jóslat: annyira nem veszik az Xboxot, hogy konzolgyártóból sima kiadóvá léphet vissza a Microsoft

|

Érdekes időszak elé nézhet az Xbox brand, sokféleképpen alakulhat a konzolgyártás sorsa is.

Hirdetés

Izgalmasan alakulhat a közeljövőben az Xbox, mint brand sorsa, hiszem míg a Microsoft igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy a jövőben sem akarják elengedni a saját konzolok gyártását, ezzel párhuzamosan átlépték a korábban vízválasztónak tekintett vörös vonalat, és belefogtak saját címeik kiadásába a Nintendo és a Sony platformjain, Switchre és PlayStationre is sorra érkeztek, illetve érkeznek a belsős fejlesztések. A legnagyobb dobások, például a Starfield (egyelőre) nem tartoznak ebbe a sorba, de a Pentiment, a Hi-Fi Rush, a Grounded és a Sea of Thieves elveszítette "Xbox-exkluzív jellegét". 

GameIndustry.biz munkatársa, Christopher Dring szerint azonban cseppet sem rózsás az Xbox helyzete: az Xbox Series X/S konzolok európai értékesítése gyakorlatilag leállt, annyira nem fogynak a gépek, hogy a kiskereskedők tulajdonképpen lemondtak róluk, idén pedig ez a helyzet csak tovább fog romlani az előrejelzések szerint.

Akkora a baj a hírek szerint, hogy bizonyos kiadók már gondolkodnak azon, megéri-e egyáltalán támogatni az Xboxot, mint platformot.

Hirdetés

Dring szerint szépen lassan a legtöbb (korábban) Xbox-exkluzív játék PlayStation 5-re fog vándorolni, illetve a Game Pass is egyre kisebb figyelmet fog kapni, mivel annak növekedése is megtorpanni látszik - itt érdemes megjegyezni, hogy tavaly ősszel Phil Spencer arról beszélt, a cloud alapú és PC-s Game Pass-előfizetők (gyakorlatilag a "nem konzolos" felhasználók) táborának sokkal magasabb arányban kell nőnie már a 2027-es pénzügyi évre, mint amit munkatársak előrejeleztek. Ha ez nem jön össze, alapjaiban borul a cég egész üzleti terve.

Az igazán nagy csapás akkor érheti a Microsoftot, ha a fenti aggály a tettek szintjén manifesztálódik, és a nagy kiadók tényleg nem fognak Xboxra fejleszteni. Ebben az esetben hiába gyárt a Microsoft új Xbox konzolokat, hiába készítik el újra és újra a "világ legerősebb" konzolját, játékok nélkül semmit sem ér az egész. Anno hasonló módon bukta el a konzolpiacot a Sega is, szóval nem példa nélküli az, hogy kihátrálnak egy gyártó mögül a kiadók, de azért ez most elég meredek forgatókönyvnek tűnik. És azt se felejtsük el, hogy a zöldek éppen a kézikonzolok felé is kacsintgatnak, nagyon nehéz elképzelni, hogy teljesen feladják a hardveres divíziót, de persze végül a számok döntenek minden esetben.

Érdekes az is, hogy az Activision Blizzard felvásárlásával a Microsoft a világ egyik legnagyobb third-party kiadója lett, ez pedig még egy lehetőség lehet arra, hogy a konzolgyártás helyett a konkrét kiadói irányba tolódjon el a cég. Meglátjuk, mit hoz a jövő, de az biztos, hogy régóta nem volt ennyire bizonytalan az Xbox sorsa.

Ti mit gondoltok Christopher Dring meglehetősen sötét véleményéről? Tényleg vége lehet az Xbox brandnek?

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)